Waarom?

Omdat je het risico op kanker meer kunt beïnvloeden dan je zelf denkt.

Drie Radboudumc hoogleraren zetten zich al jaren in voor kankerpreventie. Samen met het Radboud Oncologie Fonds willen zij de regionale loopevenementen en actieve intiatieven blijven verbinden aan onderzoek naar kankerpreventie. Inspanningsfysioloog Maria Hopman, gynaecoloog Didi Braat en internist-oncogeneticus Nicoline Hoogerbrugge doen onderzoek naar het voorkomen van (erfelijke) kankers en onvruchtbaarheid na kankerbehandelingen.

Kankerpreventie

Kanker overkomt je. Kanker kan je ook treffen wanneer je heel erg gezond leeft. Maar het risico om kanker te krijgen kunnen we meer zelf beïnvloeden dan we denken.

We weten dat het helpt om niet te roken, omdat dit bijvoorbeeld het risico op longkanker verlaagt. We weten dat het helpt om ons te beschermen tegen UV-straling, omdat dit het risico op huidkanker verlaagt. Minder bekend is dat ook overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding, te weinig bewegen en overgewicht invloed hebben op het krijgen van kanker.

Wetenschap

Wetenschappers hebben uitgerekend dat we met een gezondere leefstijl ten minste 30% van de kanker kunnen voorkomen. Dat betekent in Nederland per jaar 30.000 patiënten met kanker minder!

Daarom besteedt het Radboud Oncologie Fonds samen met de ambassadeurs aandacht aan kankerpreventie tijdens de sportieve activiteiten in de regio. Het komende jaar zullen nog vele sponsorlopers of actievoerders zich specifiek voor dit doel inzetten.

Projecten

Spoedig informeren wij u hier over het kankerpreventieproject dat gekoppeld zal worden aan de sportieve activiteiten in de regio.

[wat kan ik doen]