Informatie

Onderzoekers

Ghaith Bakdash, PhD

Prof. Dr. I. Jolanda de Vries
Prof. Dr. L.F.A.G. Massuger
Dr. P.B. Ottevanger

Afdeling tumor immunologie, Radboudumc

Onderzoek

Om te kunnen groeien onderdrukken tumorcellen de natuurlijke afweer van ons lichaam. Door het uitscheiden van stoffen en het aantrekken van cellen die de afweer remmen, is het voor de T-cellen die tumorcellen moeten opruimen moeilijk om hun werk goed te doen. Deze onderdrukkende kracht van tumorcellen was al bekend. Huidige nieuwe therapieën tegen kanker die erop gericht zijn om de afweer tegen kanker te versterken, schakelen de cellen die de afweer remmen uit of remmen hun werking.

Recent hebben we gevonden dat er nog een celtype betrokken is bij het onderdrukken van de afweer. Dit nieuwe celtype blijkt verhoogd aanwezig te zijn in patiënten met huidkanker, maar ook in patiënten met eierstokkanker en waarschijnlijk in patienten met andere vormen van kanker (wordt momenteel onderzocht). Om ook deze cellen te kunnen uitschakelen zodat ze de afweer niet meer kunnen onderdrukken, moeten we eerst inzicht krijgen in hoe ze werken. We weten al dat als ze verhoogd aanwezig zijn in een patiënt met huidkanker, deze patiënt een verminderde reactie heeft op een vaccinatie die erop gericht is om het afweersysteem te versterken. In dit project willen we bekijken hoe ze werken en, natuurlijk veel belangrijker, hoe we ze kunnen uitschakelen om wel een goede afweer tegen kanker te kunnen krijgen.

Als we dit project kunnen uitvoeren, betekent dat dat we veel inzicht krijgen in het werkingsmechanisme van de nieuw geïdentificeerde afweeronderdrukkende cellen. Maar wat heeft een patiënt met kanker daar nu aan? Heel eerlijk gezegd op dit moment nog niets. Dit was ook het geval bij een andere aanvraag die we (afdeling tumor immunologie) gehonoreerd kregen in 2012. Ondertussen heeft de toenmalige investering geleid tot een groot project voor dit onderzoek voor de jonge onderzoeker die het project had aangevraagd (een Bas Mulder award, KWF) en een studie in patiënten met huidkanker, waarin we testen of we het gevonden mechanisme kunnen gebruiken in de strijd tegen kanker. Het inzicht in de afweer onderdrukkende cellen die we in dit project zullen krijgen, willen we ook gaan gebruiken om onze behandelingen tegen kanker die we nu ontwikkelen verder te verbeteren.