Informatie

Onderzoeker

Stanleyson Hato, PhD

Onderzoek

Stanleyson Hato doet onderzoek naar het verbeteren van de effectiviteit van platinumbevattende chemotherapie (Cisplatin, Oxaliplatin en Carboplatin) in combinatie met immuuntherapie, een therapievorm waarbij het eigen afweersysteem wordt ingezet om de tumorcellen te vernietigen.

Om de effectiviteit van deze combinatie te kunnen onderzoeken, is er eerst nog onderzoek nodig naar de precieze werking van platinumbevattende geneesmiddelen op kankercellen en op het afweersysteem. In samenwerking met de internationaal erkende pionier op dit gebied, Prof. Akira Asai van de universiteit van Shizouka in Japan, wordt onderzocht of platinum zich bindt aan bepaalde tumorgroeibevorderende eiwitten (STAT) en deze vervolgens inactiveert.

Resultaat

Dr. Hato: “Platinumbevattende geneesmiddelen hebben al jaren hun klinische effectiviteit bewezen en zijn voor vele vormen van kanker de standaard therapie. Deze geneesmiddelen dringen door tot in het DNA, het erfelijk materiaal, waardoor tumorcellen dood gaan. In een recente publicatie hebben wij aangetoond dat deze geneesmiddelen óók effect hebben op het afweersysteem. Zij zorgen ervoor dat dendritrische cellen (ook wel de verkenners van het afweersysteem genoemd) sterker geactiveerd worden. Dat is goed nieuws omdat deze dendritische cellen in staat zijn om ziekteverwekkers of tumorcellen te herkennen en andere cellen van het afweer te instrueren om de tumorcellen te vernietigen. Maar we weten ook dat eiwitten van de STAT-familie een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kanker en het beschermen van tumorcellen tegen het immuunsysteem. Van eiwitten met de naam STAT6 weten we zelfs heel specifiek dat ze de dendritische cellen uitschakelen.

Mijn onderzoekshypothese is dat platinumbevattende geneesmiddelen zich niet alleen aan het DNA binden, maar ook aan eiwitten van de STAT-familie. Als deze hypothese klopt, kunnen die geneesmiddelen ook helpen bij het remmen van die eiwitten, waardoor de dendritische cellen hun werk kunnen doen.

Om deze hypothese te testen ben ik in Japan geweest. De onderzoeksgroep van Prof. Akira Asai (Universiteit van Shizuoka) heeft een techniek ontwikkeld om het functioneren van STAT3, een andere lid van STAT familie, te visualiseren. Eerste verkenningsproeven met deze techniek hadden al laten zien dat platinum zich direct bindt aan STAT3. Het doel van mijn reis was om met die techniek het functioneren van STAT6 te visualiseren en te onderzoeken of platinumbevattende geneesmiddelen zich aan STAT6 kunnen binden.

Tijdens mijn verblijf in Japan is het mij gelukt om niet alleen de techniek op te zetten voor STAT6 maar ook voor STAT5. Vervolgens heb ik aangetoond dat Cisplatin en een aantal andere platinumbevattende geneesmiddelen aan deze STAT-eiwitten kunnen binden en dat er verschillen zijn in het effect van de verschillende geneesmiddelen op de verschillende STAT-eiwitten.

Dit onderzoek heeft ons veel nieuwe data en inzichten opgeleverd. Deze informatie kunnen we gebruiken om de effectiviteit van platinum chemotherapie verder te verbeteren door deze te combineren met bijvoorbeeld dendritische celvaccinatie. ”