Radboud Oncologiefond
KWF Kanker Bestrijding

Projectoverzicht

Actuele onderzoeksprojecten in het Radboudumc


0%
Projectkosten: € 16.800,-
Nog nodig: € 16.800,-

Het is bekend dat tumorcellen van eierstok- en baarmoederkanker soms in het uitstrijkje terecht komen, maar deze zijn vaak moeilijk te vinden onder de microscoop. Recent is echter aangetoond dat het mogelijk is om de bij kanker horende DNA-schade in deze cellen wel op het spoor te komen in deze uitstrijkjes. In het Radboudumc worden er nieuwe gevoelige technieken gebruikt om DNA-schade op te sporen, waarvoor slechts weinig DNA nodig is om deze afwijkingen op te kunnen sporen.


16%
Projectkosten: € 275.625,-
Nog nodig: € 230.625,-

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden 2.500 mannen aan deze ziekte. Er is nu een nieuwe, veelbelovende behandeling ontwikkeld met ‘Lutetium-177-PSMA’. Dat is een vloeistof die het Radboudumc sinds het najaar van 2017 in eigen huis kan produceren.


0%
Projectkosten: € 45.000,-
Nog nodig: € 45.000,-

CAIX is een eiwit dat specifiek op niertumorcellen vóórkomt. In het verleden hebben we een antilichaam tegen CAIX ontwikkeld en in patiënten aangetoond dat dit antilichaam heel specifiek hecht aan niertumorcellen.

Studies waarin patiënten behandeld werden met dit antilichaam laten zien dat het antilichaam het verloop van de ziekte gunstig kan beïnvloeden, waarschijnlijk door de interactie van het tumor-gebonden antilichaam met killer cellen (NK cellen).


0%
Projectkosten: € 313.217,-
Nog nodig: € 312.912,-

Radiotherapie en immunotherapie in de behandeling van kanker, hoe halen we het beste uit beiden? Immunotherapie is een relatief nieuwe vorm van therapie voor de behandeling van patiënten met kanker. In deze vorm van therapie wordt het eigen afweersysteem gebruikt om de kankercellen op te ruimen, vaak in combinatie met andere vormen van behandeling. Doordat het eigen lichaam de kankercellen aanvalt, is er maar een beperkte kans op bijwerkingen.


2%
Projectkosten: € 41.800,-
Nog nodig: € 40.790,-

Zestig procent van de kankerpatiënten is ouder dan 65 en dertig procent zelfs ouder dan 75. "Ouderen hebben nu eenmaal andere prioriteiten dan jongere volwassenen," vertelt gezondheidswetenschapper Franca Leeuwis. Leeuwis wil samen met haar onderzoeksteam de individuele zorg van ouderen met kanker verbeteren.


92%
Projectkosten: € 225.000,-
Nog nodig: € 17.500,-

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van bot of weke delen in het lichaam en zijn zeldzaam; in 2015 waren er bijna 1.000 nieuwe patiënten met een sarcoom tegenover meer dan 12.000 nieuwe patiënten met borstkanker. De behandeling van weke-delen-sarcomen bestaat uit operatie en bestraling van de botsarcomen, uit intensieve chemotherapie en operatie. Deze behandelingen hebben een ‘redelijk’ resultaat. Maar als er uitzaaiingen zijn is de patiënt meestal niet meer te genezen.

Doelgerichte- en de immunotherapie is een nieuw soort therapie. Toch hebben patiënten met sarcoom daar nog weinig tot geen baat bij. Door de relatief kleine aantallen sarcoompatiënten zijn er grotere inspanningen nodig en de farmaceutische industrie is niet zo geïnteresseerd.


9%
Projectkosten: € 57.769,-
Nog nodig: € 52.769,-

Recent hebben we in Nijmegen een nieuwe erfelijke aanleg voor darmkanker geïdentificeerd. Het gaat hier om een groep van genen die betrokken is bij de celdeling. Het doel van dit project is om een test te ontwikkelen waarmee we de ontstane chromosoomafwijkingen in het bloed kunnen vinden. Deze test zal het vaststellen van nieuwe patiënten vergemakkelijken en geeft ons een beter inzicht in het spectrum van genetische afwijkingen die leiden tot chromosoomafwijkingen en verhoogd risico tot kanker.


55%
Projectkosten: € 30.000,-
Nog nodig: € 13.400,-

Recent hebben we gevonden dat er nog een celtype betrokken is bij het onderdrukken van de afweer. Om ook deze cellen te kunnen uitschakelen zodat ze de afweer niet meer kunnen onderdrukken, moeten we eerst inzicht krijgen in hoe ze werken.


21%
Projectkosten: € 30.000,-
Nog nodig: € 23.600,-

Het aantal nierkankerpatiënten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2000 waren er iets minder dan 1500 nierkankerpatiënten. In 2013 waren dat er bijna 2400. Nierkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om te voorspellen welke patiënten een grotere kans op uitzaaiingen van nierkanker hebben.


60%
Projectkosten: € 90.000,-
Nog nodig: € 35.665,-

Dat bewegen bescherming biedt tegen kanker of invloed heeft bij het herstel na kanker, is veelal niet bekend bij velen en moet verder worden onderzocht. Onze Vierdaagse sponsorlopers hebben ruim € 25.000 ingezameld, maar we zijn er nog niet. Helpt u mee?


9%
Projectkosten: € 200.000,-
Nog nodig: € 181.090,-

Wat als er een middel is dat je leven kan redden, maar dit nog niet voor iedereen beschikbaar is? Prof. dr. Jelle Barentsz kijkt niet langer toe! Met donaties uit 2013 is het Nano-vloeistof weer op de markt gebracht. Het huidige vervolgproject is in 2014 en 2015 maar deels gefinancierd. Uw hulp is daarom van groot belang!


64%
Projectkosten: € 195.000,-
Nog nodig: € 70.000,-

Onderzoek & leefstijlverandering zijn noodzakelijk! Een gezonde leefstijl kan er toe bijdragen dat het aantal patiënten met kanker daalt met > 30%. Dit jaar loopt Wandelvereniging Volendam 'n Loopie samen met de de Nijmeegse Vierdaagse wandelgroep Gerard Dekker voor dit bijzondere project. Hoe prachtig is het om een bijdrage te leveren aan minder patiënten met kanker. Helpt u ook mee?