Radboud Oncologiefond
KWF Kanker Bestrijding
Video sluiten

Projectoverzicht

Actuele onderzoeksprojecten in het Radboudumc


67%
Projectkosten: € 200.000,-
Nog nodig: € 67.000,-

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van bot of weke delen in het lichaam en zijn zeldzaam; in 2015 waren er bijna 1.000 nieuwe patiënten met een sarcoom tegenover meer dan 12.000 nieuwe patiënten met borstkanker. De behandeling van weke-delen-sarcomen bestaat uit operatie en bestraling van de botsarcomen, uit intensieve chemotherapie en operatie. Deze behandelingen hebben een ‘redelijk’ resultaat. Maar als er uitzaaiingen zijn is de patiënt meestal niet meer te genezen.

Doelgerichte- en de immunotherapie is een nieuw soort therapie. Toch hebben patiënten met sarcoom daar nog weinig tot geen baat bij. Door de relatief kleine aantallen sarcoompatiënten zijn er grotere inspanningen nodig en de farmaceutische industrie is niet zo geïnteresseerd.


0%
Projectkosten: € 40.680,-
Nog nodig: € 40.680,-

Leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Kanker, dus ook leukemie, ontstaat door een opstapeling van fouten in het DNA van de cel. Onderzoek naar welke fouten in het DNA, de mutaties, aanleiding geven tot een moeilijk behandelbare ziekte is op dit moment in volle gang en er wordt veel vooruitgang geboekt. Deze kennis maakt dat artsen bij de diagnosen van de ziekte al een voorspelling kunnen doen over de kans op een succesvolle behandeling. Maar, voor die patienten voor wie op basis van de mutaties in het DNA van de kankercel een hoog risico op terugkeer van de ziekte wordt voorspeld, zijn er geen alternatieve behandelingen: wij zijn dus in staat om het beloop te voorspellen, maar kunnen er nog niet naar handelen. Dat moet veranderen!


12%
Projectkosten: € 35.199,-
Nog nodig: € 31.085,-

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en tweede in kankergerelateerde doodsoorzaken. Er zijn helaas onvoldoende betrouwbare markers om de agressieve tumoren van de langzaam groeiende tumoren te onderscheiden. Onderzoek kan leiden tot minder overbodige prostaatoperaties, maar ook tot een toename van potentieel levensreddende prostaatresecties.


9%
Projectkosten: € 200.000,-
Nog nodig: € 181.090,-

Wat als er een middel is dat je leven kan redden, maar dit nog niet voor iedereen beschikbaar is? Prof. dr. Jelle Barentsz kijkt niet langer toe! Met donaties uit 2013 is het Nano-vloeistof weer op de markt gebracht. Het huidige vervolgproject is in 2014 en 2015 maar deels gefinancierd. Uw hulp is daarom van groot belang!


69%
Projectkosten: € 100.800,-
Nog nodig: € 30.800,-

Patiënten waarbij de blaas wordt verwijderd in verband met blaaskanker, staan voor een moeilijke keuze tussen een stoma of een nieuwe (darm)blaas voor de afvoer van urine. Beide behandelopties hebben voor- en nadelen. Er is geen “beste” behandeling aan te wijzen. Het doel van dit project is om patiënten te ondersteunen bij het maken van een individuele afweging tussen de voor- en nadelen.


30%
Projectkosten: € 50.000,-
Nog nodig: € 34.801,-

Bij speekselklierkanker wordt de diagnose pas laat gesteld en nieuwe behandelingen die wel in ontwikkeling zijn voor de vaak voorkomende kankersoorten, worden nauwelijks onderzocht of ingezet voor deze zeldzamere kankersoort. Vijf oncologen van het Radboudumc, waaronder Dr. Carla van Herpen, willen een vuist te maken en patiënten met speekselklierkanker een langer en beter leven geven. Helpt u mee?


0%
Projectkosten: € 57.769,-
Nog nodig: € 57.769,-

Recent hebben we in Nijmegen een nieuwe erfelijke aanleg voor darmkanker geïdentificeerd. Het gaat hier om een groep van genen die betrokken is bij de celdeling. Het doel van dit project is om een test te ontwikkelen waarmee we de ontstane chromosoomafwijkingen in het bloed kunnen vinden. Deze test zal het vaststellen van nieuwe patiënten vergemakkelijken en geeft ons een beter inzicht in het spectrum van genetische afwijkingen die leiden tot chromosoomafwijkingen en verhoogd risico tot kanker.


55%
Projectkosten: € 30.000,-
Nog nodig: € 13.400,-

Recent hebben we gevonden dat er nog een celtype betrokken is bij het onderdrukken van de afweer. Om ook deze cellen te kunnen uitschakelen zodat ze de afweer niet meer kunnen onderdrukken, moeten we eerst inzicht krijgen in hoe ze werken.


67%
Projectkosten: € 27.000,-
Nog nodig: € 9.000,-

In Nederland wordt jaarlijks bij 12.700 mensen dikke darmkanker vastgesteld. Per jaar overlijden ruim 5.000 mensen aan deze ziekte. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we niet alleen de zeer pijnlijke en invaliderende klachten voor patiënten met dikke darmkanker voorkomen, maar ook de behandeling effectiever maken.


100%
Projectkosten: € 25.000,-
Nog nodig: € 0,-

Kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling kunnen de vruchtbaarheid van kankerpatiënten nadelig beïnvloeden, of zelfs steriliserend werken. Bij volwassen vrouwen kunnen vóór de start van de kankerbehandeling eicellen of embryo’s ingevroren worden, die na genezing van de kanker gebruikt kunnen worden voor het vervullen van een kinderwens. Dit onderzoek heeft als doel een veilig herstel van vruchtbaarheid na een steriliserende kankerbehandeling.


21%
Projectkosten: € 30.000,-
Nog nodig: € 23.600,-

Het aantal nierkankerpatiënten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2000 waren er iets minder dan 1500 nierkankerpatiënten. In 2013 waren dat er bijna 2400. Nierkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om te voorspellen welke patiënten een grotere kans op uitzaaiingen van nierkanker hebben.


64%
Projectkosten: € 195.000,-
Nog nodig: € 70.000,-

Onderzoek & leefstijlverandering zijn noodzakelijk! Een gezonde leefstijl kan er toe bijdragen dat het aantal patiënten met kanker daalt met > 30%. Dit jaar loopt Wandelvereniging Volendam 'n Loopie samen met de de Nijmeegse Vierdaagse wandelgroep Gerard Dekker voor dit bijzondere project. Hoe prachtig is het om een bijdrage te leveren aan minder patiënten met kanker. Helpt u ook mee?


25%
Projectkosten: € 90.000,-
Nog nodig: € 67.104,-

Dat bewegen bescherming biedt tegen kanker of invloed heeft bij het herstel na kanker, is veelal niet bekend bij velen en moet verder worden onderzocht. Onze Vierdaagse sponsorlopers hebben ruim € 25.000 ingezameld, maar we zijn er nog niet. Helpt u mee?


100%
Projectkosten: € 10.000,-
Nog nodig: € 0,-

Bij sommige patiënten geven nieuwe bloedtesten afwijkende resultaten die we nog niet volledig begrijpen. Dit moet verder onderzocht worden. Help net als actievoerders Danielle van Bakel en Maurice Leenders mee!


100%
Projectkosten: € 18.000,-
Nog nodig: € 0,-

Wij willen graag verder onderzoek doen naar het toevoegen van een anti-malaria middel, chloroquine, aan de behandeling van patiënten met borstkanker.